Harta atracțiilor turistice din zona noastră
Descoperiți Sulina!
Sulina este unicul oras al Deltei cu functie de port la Marea Neagra. Este o asezare veche, mentionata inca din anul 950 e.n. de Constantin Porfirogenetul. In secolul al X-lea, localitatea era amintita sub numele de "Selina". Toponimul este forma veche a antroponimelor romanesti de azi, Sorin si Sorina, legate de rasarit (cf. lat. Sol "Soare"), adica, dupa credintele celor vechi, de (re)nasterea zilnica a maretului astru din Marea Neagra. Cu aceste vechi traditii in mistica solara, Sulina este acum cel mai estic oras al Romaniei si, deocamdata, cel mai estic punct al Uniunii Europene.
Pe la mijlocul veacului al XIX-lea, Sulina era un sat cu aproximativ 1000 de locuitori, in preajma caruia misunau piratii de pe Marea Neagra si talharii din smarcurile Deltei. In acea vreme, printre tragediile Europei s-a numarat si foametea abatuta asupra Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei, ca urmare a unei secete cumplite si a invaziei gandacilor de Colorado asupra cartofilor. Atunci, s-a pus problema importului de cereale din Europa, inclusiv din Principatele Dunarene, care aveau importante provizii de grane. Insa, in acel timp, Marea Neagra era controlata de Imperiul Otoman si Imperiul Rus. O importanta cale continentala pentru transportul unor mari cantitati de grane era Dunarea. Asadar, Regatul Unit si toate celelalte puteri occidentale erau interesate ca navigatia pe fluviu sa fie libera, ca si accesul la Marea Neagra, iar apele sa fie indeajuns de adanci pentru trecerea navelor cu pescaj mare. Asa au inceput si studiile pentru realizarea acestor deziderate.
Dupa Razboiul Crimeii, Moldova si, in 1859, Principatele Unite, au obtinut accesul la Marea Neagra, in sudul Basarabiei, prin judetele Cahul, Bolgrad si Ismail, retrocedate de Imperiul Rus, evitand teritoriul aflat inca sub ocupatia otomana. Deblocandu-se importante fonduri banesti din partea marilor puteri occidentale, la 4 noiembrie 1856, mai intai la Galati, si-a lansat activitatea Comisia Europeana a Dunarii (CED), care avea sa dureze 82 de ani. La inceput, in acest organism international, puterile reprezentate erau: Imperiul Austro-Ungar, Al Doilea Imperiu Francez, Regatul Unit, Prusia, Imperiul Rus si Imperiul Otoman. Principatul Moldovei avea pe atunci doar un rol consultativ. Dupa Razboiul de Independenta si revenirea Dobrogei la Tara-Mama, Regatul Romaniei a devenit membru cu drepturi depline ale Comisiei.
In secolul al XIV-lea ea era loc de popas pentru corabiile genoveze. Ca puncte de atracte sunt plaja pe tarmul marii, cheiul pitoresc de-a lungul caruia se insira case vechi, farurile, cimitirul maritim. Este totodata punct de plecare spre Padurea Letea, lacurile Rosulet, Rosu, Puiu, Lumina, prin canalele Rosu-Imputita si Rosu-lvancea spre braţul Sf. Gheorghe.
Sulina este oraşul din România situat la cea mai mică altitudine medie, de numai 4 m deasupra nivelului mării. Orasul se întinde de-a lungul Dunării, cu cea mai mare parte a habitatului pe malul drept.
Spre deosebire de restul Deltei Dunării, împrejurimile orasului sunt formate din soluri nisipoase si sărate, partial umede, brăzdate de canale. În zonele uscate si sărate vegetatia este cea specifică dunelor ca de exemplu cătina rosie (Tamarix ramosissima). În zonele mlăstinoase predomină stuful (genul Phragmites), papura (genul Typha), izma broastei (Mentha aquatica), cucuta de apă (Cicuta virosa), ciulinii de baltă (Trapa natans) si mai rar nufărul alb (Castalia alba). Zona extravilană se remarcă prin absenta copacilor de mari dimensiuni, existând un singur pâlc de salcâmi (Robini pseudacacia), plantat la intrarea în oras. Altfel, în oras se pot întâlni sălcii (Salix babylonica), plopi, frasini (Fraxinus excelsior), si corcodusi (Prunus cerasifera), pomii fructiferi consacrati fiind mai rari.
Sulina este un loc in care nu se ajunge cu masina, insa acest lucru nu i-a oprit pe miile de turisti sa revina in zona atrasi de frumusetile acestor locuri de ospitalitatea oamenilor, care sau orientat in ultimi ani pe cazare Sulina. Turiştii pot vizita Delta Dunarii si pot merge la una dintre cele mai spectaculoase plaje din Europa, considerată ultima plajă virgină a continentului. Plaja are 150 de metri latime, nisipul este extrem de fin, fiind filtrat de Dunare, iar marea nu este sarata, ca in partea de sud a litoralului, ci are un gust dulceag. E lume putina si multa liniste. Nu te deranjeaza muzica de la terase, nu exista vanzatori ambulanti, iar daca ceilalti turisti te deranjeaza, te poţi refugia oricand fie mai la nord, spre Dunare, fie mai la sud, in directia Sfintu Gheorghe, pentru a ramane complet singur. Meniurile traditionale, cu peste de apa dulce, dar şi de apa sarata, ar trebui sa intregeasca motivele pentru care cineva ar trebui sa isi petreaca vacanta in Sulina.
Cele mai importante obiective turistice
Plaja Sulina
Atractia principala din Sulina este plaja de la malul Marii Negre. Situata la aproximativ 2km de orasul Sulina, poti ajunge pe jos in 20-30 de minute, sau cu maxi-taxi, pe un drum ce seamana cu un drum de tara. Plaja din Sulina, spre deosebire de alte plaje din Romania are nisipul fin (nu ca in Mamaia sau Costinesti), iar in ceea ce priveste apa marii putem afirma ca din 30 in 30 de metri sunt bancuri de nisip numai buna pentru copii, evitandu-se astfel riscul ca copiii sa mearga la adancime mai mare daca nu depasesc primul banc de nisip (parintii putandu-i supraveghea mai usor). Plaja Sulina, este o zona de importanta ecologica, aici se dezvolta volbura de nisip, o planta de pe lista rosie a speciilor protejate.

Lacurile Deltei Dunarii
Casa de vacanta Topaz este locul ideal de a porni aventura dumneavoastra pe lacurile care compun Delta Dunarii, atat prin excursiile organizate de noi, cat si excursii independente. Printre principalele lacuri ce pot fi accesate usor pornind de la noi se numara si Lacul Rosu, Lacul Lumina, Lacul Rosulet si multe altele.

Cimitirul Maritim
Localizare: la iesirea din oras spre plaja. Cimitirul maritim se prezintă ca un ansamblu de trei cimitire: Cimitirul creştin (impartit in Cimitirul C.E.D., Cimitirul ortodox, Cimitirul ortodox de rit vechi - lipovenesc si Cimitirul bisericilor europene occidentale), Cimitirul musulman si Cimitirul evreiesc. Printre morminte de ofiteri si comandanti din Marina Regala Romana poate fi gasit mormantul Printesei Ecaterina Moruzi, nepoata Voievodului moldovean Ioan Sturza, nascuta la Istanbul dar sfarsitul a gasit-o la Sulina si mormantul lui William Simpson, omul de incredere al inginerului sef al Comisiei Europene a Dunarii. Simpson a condus 13 ani lucrarile de constructii pe canal, de la debarcadere si farurile de pe dig.
Cum ajung?
Biserica Greceasca Sf. Nicolae
este amplasata pe una din strazile perpendiculare pe canalul Sulina, intre strada a II-a si strada a III-a, avand hramul Sf. Nicolae de vara (praznic la 9 mai - cand se cinsteste aducerea moastelor Sf. Nicolae de la Mira Lichiei la Bari). Se pare ca grecii au ales ca hramul bisericii sa fie Sf. Nicolae de vara pentru a se diferi de biserica romaneasca Sfantu Nicolae, ce fusese construita inaintea celei grecesti. Conform procesului verbal de formare, biserica a fost intemeiata la 14 octombrie 1866, pe placa de pe frontispiciu fiind trecut insa anul 1867.
Cum ajung?
Farul de aterizare (farul nou), Insula cu Pasari si Golful Musura
Farul nou de la Sulina este o structură din beton armat de culoare albă, cu o cupolă albă în vârf, având o înălțime totală de 48 de metri, din care turnul propriu-zis măsoară 47,20 metri.[3] Înălțimea luminii este de 48 de metri. Fascicolul luminos este de culoare albă cu grup de trei sclipiri, perioada 16,2 s și sector de vizibilitate de 240º (165º-045º)..
Farul de la Sulina are menirea de a ajuta navele care navighează pe timp de noapte să se orienteze asupra intrării pe canalul Sulina, din acest motiv numindu-se generic „de aterizare”. Lumina sa este vizibilă de la o distanță de 19 mile maritime.Farul este prevăzut cu reflector radar activ.
Canalul (brațul) și golful Musura sunt respectiv o apă curgătoare (gârlă izvorâtă din brațul Chilia, pe partea dreptă) și o zonă lagunară pe cale de aluvionare, situate între ieșirea în Marea Neagră a brațelor Chilia și Sulina, a căror evoluție geomorfologică condiționează traseul frontierei româno-ucrainene cât și o parte din apele teritoriale din apropierea imediată a gurilor Dunării, până la linia delimitată la data de 3 februarie 2009 prin decizia nr. 2009/9 a CIJ de la Haga.

Farul Vechi
Far construit in perioada Comisiunii Europene a Dunarii, actualmente neutilizabil. Este situat pe malul stang al Dunarii, iar legatura sa cu partea continentala se realizeaza printr-un lung dig de piatra. Ceea ce este fascinant la acest dig este faptul ca el inca mai pastreaza inscriptiile celor ce au participat la constructia sa. Farul observator este cel la care s-au realizat filmari pentru filmul "Toate panzele sus". Recomad sa nu ratati vizitarea acestui locm urcarea pana in varf este destul de grea, treptele sunt rupte. Farul vechi este situat langa un canal prin care Dunarea se varsa in mare. Acest loc este si un loc bun de pescuit.
Unde este?
Muzeul si Farul de aterizare
Constructia acestui far a fost stabilita dupa infiintarea Comisiei Europene a Dunarii, prin "Actul public privind navigatia la Dunare", emis la 2 noiembrie 1865 la Galati.
Planurile si constructia acestui obiectiv, au fost realizate de catre inginerii englezi Ch. Hartley si M. Engelhardt care au participat, de asemenea si la realizarea planurilor de construire a canalului navigabil precum si cele de intretinere permanenta a bratului Sulina.
Constructia farului este realizata in doua etape si finalizata in anul 1870, fiind proprietatea Comisiei Europene a Dunarii.
Intre anii 1856 si 1921, sediul Comisiei este la Sulina - Palatul C.E.D. din str. I, nr. 202, dupa care se muta la Orsova. Dupa desfiintarea Comisiei, Ansamblul Farului din Sulina este transferat Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos din Galati, ulterior intrand in patrimoniul Muzeului "DELTA DUNARII" din Tulcea. De aici, este preluat in 1991 de catre Ministerul Culturii.
Astazi, monumentul istoric se afla in administrarea Oficiului National pentru Protejarea Patrimoniului.
Cum ajung?
Palatul fostei Comisiuni Europene a Dunarii
situata in comuna Cacica, la 18 km de orasul Gura Humorului si la 40 km de Suceava;
Intre anii 1941 si 1944, aici a functionat Comandamentul militar German. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, imobilul a fost incendiat, ramanand doar peretii din caramida. Cladirea a suferit in timp, recompartimentari interioare nesemnificative. Imaginile vechi sugereaza prezenta unor acrotere la extremitatile frontonului principal, disparute de mult timp. Arhitectura cladirii, care are anvergura unei universitati, se incadreaza in stilul neoclasic., cu o compozitie simetrica in plan si spatiu. Cladirea se afla pe strada nr a I-a chiar langa portul unde acosteaza vapoarele de pasageri si parcul din Sulina. Acum in aceasta cladire isi are sediul Administratia Fluviala a Dunarii de Jos.
Cum ajung?
Turnul de apa
Data exacta a constructiei acestui obiectiv nu se cunoaste, insa el se afla in stare foarte buna de functionare si astazi. Batranii spun ca in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, armata germana a incercat sa arunce intregul edificiu in aer, insa nu au reusit decat sa spulbere partea sa superioara.

Padurea Letea
este singurul loc din Europa unde cresc liane. Cu liane, stejari bătrâni de 700 de ani sau dune de nisip, Letea este cea mai nordica padure subtropicală din lume. Este cea mai veche rezervatie naturala declarata a Romaniei, fiintand ca atare din 1938.Padurea Letea incepe din zona de nord a satului Lebada. Rezervatia se intinde pe circa 3200 de hectare. Este formata din mai multe zone - precum Hasmacul Mare, Tarla Popii, schiopul, Crusina si altele - care se desfasoara sub forma unor benzi de cativa km lungime si de 10 pana la 250 de metri latime. Caracteristica principala a peisajului este data de modul ciudat in care saau dezvoltat arborii din aceasta padure. Trunchiurile sunt aplecate si contorsionate. Este un obiectiv turistic care merita vazut alaturi de plaja si delta dunarii.